Startpagina / Oplossingen / Netwerk onder controle

Weet wat er op het netwerk gebeurt

Print

Bij veel IT infrastructuren is er beperkt grip op het netwerk. Het is niet altijd duidelijk waar problemen vandaan komen of waar deze zich voor kunnen doen. Het netwerk is minimaal beschermd tegen kleine problemen of misconfiguraties die veroorzaakt kunnen worden wanneer conflicterende apparatuur wordt aangesloten. Ook worden er maar beperkt maatregelen genomen voor de beveiliging van het interne netwerk.

Uitdagingen in hedendaagse netwerken

Een traditioneel netwerk kent vandaag de dag verschillende probleemgebieden en uitdagingen. Hieronder worden de verschillende uitdagingen opgesomd en toegelicht.
 • Kwantitatieve uitbreiding van het netwerk (Schaalbaarheid)
  Hoewel een netwerk uitbreidbaar is door simpelweg steeds meer switches toe te voegen, heeft dit een impact op de beschikbaarheid, beheersbaarheid en uiteraard op de performance.

 • Doorvoeren van wijzigingen en poort configuraties (Beheersbaarheid)
  Een netwerk is een dynamisch geheel van computers, printers, laptops, draadloze toegangspunten en randapparatuur. Een netwerk-poort past zich niet dynamisch aan, waardoor een netwerkbeheerder verantwoordelijk is voor het consequent doorvoeren van dergelijke wijzigingen.

 • Constateren, opsporen en oplossen van problemen (Stabiliteit)
  Diverse problemen binnen een IT infrastructuur worden makkelijk afgeschoven op het netwerk. Het “netwerk” lijkt een magisch onderdeel binnen het geheel en het is lastig de vinger achter concrete problemen te krijgen. Voor beheerders is het al snel zoeken naar een speld in een hooiberg, op zoek naar dit ene apparaat tussen de honderden aansluitingen, dat problemen veroorzaakt.


Uitdagingen in beveiliging

Het hedendaagse netwerk komt uit een tijd dat er nog geen sprake was van grote bedreigingen binnen netwerken. De huidige communicatie-protocollen zijn gebaseerd op vertrouwen tussen de verschillende componenten dat deze de juiste informatie krijgen.

Vandaag de dag wordt het netwerk bloot gesteld aan allerlei bedreigingen, waardoor het voor ieder bedrijf van belang is om rekening te houden met beveiliging. Niet alleen kwaadwillende medewerkers of ongewenste gasten op het netwerk kunnen een bedreiging vormen, ook goedwillende medewerkers kunnen allerlei bedreigingen met zich mee brengen middels wormen, virussen of een ogenschijnlijk onschadelijk access point of laptop van thuis.

Enkele bedreigingen of storingen die zich in een netwerk voor kunnen doen:

 • DHCP conflicten;
 • IP-adres conflicten;
 • MAC-adres conflicten;
 • Broadcaststorms en DOS aanvallen;
 • Spoofing en Poisoning (ARP-spoofing, DHCP-spoofing, IP-spoofing, enz
Bovenstaande storingen kunnen onbewust door een gebruiker in hedendaagse netwerk worden toegepast. Naast de storingen, kunnen bedreigingen zoals spoofing en poisoning veelal niet worden opgemerkt in het hedendaagse netwerk.

Een voorspelbaar en intelligent netwerk

Met een intelligent netwerk ontstaat er een flexibel netwerk met flexibiliteit, schaalbaarheid en beschikbaarheid. Het netwerk is een pro-actief beheerd geheel waar controle is over de functionaliteit, performance en stabiliteit.

 • Eenvoud en flexibilteit
  Een Adaptive Edge netwerk biedt aansluitmogelijkheden voor de interne medewerkers, flexplekken maar ook externe gastgebruikers zonder daarmee de beveiliging en stabiliteit van het netwerk in gevaar te brengen. Het maakt voor dit netwerk niet uit wat de werkplek van de medewerker is of dat deze fysiek gaat verhuizen.

 • Een storingvrij netwerk
  Het Intelligent Adaptive Edge netwerk is bestand tegen storingen en problemen, zodat andere gebruikers hier geen hinder van ondervinden. Het netwerk is imuun voor DHCP-conflicten, IP-conflicten, broadcast-storms, spoofing, poisoning, enz.
 • Ontworpen rondom beveiliging
  Het netwerk herkent en beperkt verkeerpatronen van virussen en wormen, zodat er snel grip is op de verspreiding van deze plaagen. Een onbevoegde gebruiker krijgt geen of beperkte toegang. Bevoegde gebruikers kunnen in het Intelligent Adaptive Edge netwerk veilig en vertrouwd informatie versturen.