High performance storage

Het Greijdanus college in Zwolle heeft voor haar leerlingen en medewerkers een virtuele desktop infrastructuur (VDI)-omgeving op basis van VMware. Daarnaast maken ze voor de back-endserver omgeving ook gebruik van VMware. Voorheen werd hierbij gebruik gemaakt van local storage voor VDI en een gedateerde storage oplossing voor de serveromgeving. Beide technieken waren achterhaald en konden niet meer de gewenste performance bieden. Randvoorwaarde voor de nieuwe omgeving was dat de data minimaal actief/passief en op twee locaties beschikbaar moest zijn.

Aanpak en ondersteuning

Om een goede performance te kunnen bieden heeft Visolity het Greijdanus college een DellEMC all-flash array geadviseerd. Omdat het om een omvangrijke omgeving gaat met veel VDI desktops, werd er al gebruikt gemaakt van SSD storage. Echter was dit niet voldoende toekomst bestendig.

De all-flash array is middels iSCSI gekoppeld aan de VDI hosts. De hosts hebben een redundante aansluiting op twee geïsoleerde netwerk switches. De netwerkswitches zijn middels twee aansluitingen gekoppeld aan beide array controllers. Op deze manier is alles dubbel redundant uitgevoerd en is er een doorvoer snelheid van 10Gbit.

De serveromgeving is doormiddel van 8Gbit Fibre Channel gekoppeld aan twee Brocade SAN switches. Deze switches zijn ook weer gekoppeld aan beide array controllers.

Resultaat

Sinds de implementatie van de all-flash array is de performance sterk verbeterd. Daarnaast is ook de betrouwbaarheid van VDI verbeterd. De tevredenheid van medewerkers en leerlingen over de virtuele desktop infrastructuur is toegenomen. Daarbij is de performance op het servercluster ook verbeterd. Het nieuwe storage systeem heeft een veel betere performance dan het oude EMC CX4 storage systeem. Dit resulteert ook in een lagere processor-belasting op het productiecluster.

De serveromgeving wordt gerepliceerd naar een andere locatie. Er zijn altijd meerdere point-in-time snapshots beschikbaar op het externe VMware cluster. Zo kunnen Virtuele Machines in het geval van een calamiteit “instant” worden opgestart vanuit de data protectie omgeving.

Kenmerken:

  • Hoge performance
  • Vereenvoudiging storage-omgeving
  • Data beschikbaar op twee locaties
  • Snelle recovery van data en systemen
Wij werken samen met