Startpagina / Oplossingen / Referenties / Snel WAN voor Elektronische leeromgeving

Snel WAN voor Elektronische leeromgeving

Print

De onderwijsinstellingen van Onderwijsgroep Noord zijn in de afgelopen maanden gemigreerd naar een geheel nieuwe netwerkinfrastructuur. Onderwijsgroep Noord is een bestuurlijke samenwerking van AOC Terra, het Dollard College en rsg de Borgen. Er werken zo’n 1400 medewerkers met duizenden leerlingen op 24 vestigingen in Groningen, Friesland en Drenthe. Visolity heeft de levering en installatie van 4500 nieuwe netwerkpoorten inmiddels succesvol afgerond.

Van koperdraad naar glasvezel

Graafwerkzaamheden bij AOC-TerrraDoor het toenemende gebruik van computer, internet/e-mail en ook de Elektronische Leeromgeving (ELO) was er een duidelijke behoefte voor meer bandbreedte. Daarnaast was de beschikbaarheid van de koper-verbindingen onder de maat. Om deze redenen zijn de 24 vestigingen sinds kort onderling verbonden door middel van glasvezel. Hierdoor heeft iedere vestiging een bandbreedte van 100 Mbit/s tot zijn beschikking gekregen, 50 keer zoveel als de oude verbindingen.

Netwerk Componenten

De bestaande netwerk componenten van de onderwijsinstellingen waren grotendeels afgeschreven. Om deze reden is besloten om deze componenten, bestaande uit 4.500 netwerkpoorten, te vervangen. De nieuwe netwerk-componenten moeten voorzien in een stabiel netwerk, goede beveiliging, monitoring en beheersbaarheid en voorbereid zijn voor Wireless en Voip.

Samen met Visolity is er gekozen voor een nieuw HP Procurve Netwerk, gebaseerd op de Procurve 5400 serie. Deze voorziet in Gigabit-verbindingen naar de werkplek, volledig Power over Ethernet en goede beheersbaarheid en monitoring. Hiermee is het netwerk klaar voor huidige en toekomstige ontwikkelingen. 

Proactieve Monitoring en probleemoplossing

Procurve ManagerGedurende de implementatie zijn gelijk de netwerkconventies, bekabelingkleuren en labeling consistent gemaakt. Hierdoor is het fysieke netwerk gestructureerd en overzichtelijker geworden, waardoor het eenvoudiger is de herkomst van problemen te achterhalen.

Monitoring is ingericht m.b.v. Procurve Manager Plus, waardoor bij een storing of kabelbreuk direct bekend is welke componenten er hinder van ondervinden. Hierdoor is de oorzaak van netwerkstoringen al bekend, voordat de gebruiker het gemeld heeft.

In de toekomst worden mogelijk redundante verbindingen ingezet om hinder van dergelijke problemen tot het minimum te beperken.

Beveiliging van poort tot gebruiker

Het onderwijsnetwerk is gescheiden in meerdere virtuele netwerken, waarbij de leerlingen en docenten alleen toegang hebben tot de services die ze nodig hebben. Hierdoor zijn de bouwstenen van de kantoorautomatisering afgeschermd.

802.1xTijdens de implementatie is er rekening gehouden met de toekomstige implementatie van 802.1x netwerkpoort beveiliging. Hierdoor is het uitgesloten dat buitenstaanders d.m.v. fysieke verbindingen het netwerk betreden.

Tot slot maakt het netwerk gebruik van de laatste beveiligings-standaarden en is er centrale authenticatie toegepast.

Wireless

Er is een duidelijke tendens zichtbaar richting het gebruik van laptops, die draadloos communiceren met het netwerk. Met behulp van een redundante centrale Procurve "Wiress Edge Services" module met meerdere Radio Ports is een schaalbaar draadloos netwerk geïmplementeerd. Door middel van Procurve Mobility manager, een plugin voor Procurve Manager, is het draadloze netwerk van de 24 vestigingen centraal beheersbaar.

Conclusie

Door de samenwerking van Visolity en HP Procurve heeft Onderwijsgroep Noord de beschikking over een schaalbaar en betrouwbaar netwerk gekregen. Met het nieuwe netwerk zijn de onderwijsinstellingen voorbereid op toekomstige ontwikkelingen.