Startpagina / Nieuws / Terug van VMworld Europe 2008

Terug van VMworld Europe 2008

Print

VMworld Europe 2008VMworld, een jaarlijks terugkerend event van VMware was dit jaar voor het eerst ook in Europa. Als opvolger van TSX (Technical Solution eXchange) werd het dit jaar georganiseerd in de kustplaats Cannes in Frankrijk. Dit keer waren ook een aantal medewerkers van Visolity van de partij.

VMworld Europe 2008 is een event waarbij virtualisatie professionals en technici bij elkaar komen voor het uitwisselen van best practices, bij te blijven met nieuwe ontwikkelingen en om te horen over laatste technologieën op VMware gebied.

Interessante Ontwikkelingen

Op VMworld Europe 2008 zijn een aantal interessante aankondigingen gedaan omtrent nieuwe ontwikkelingen en producten. Hiervan zijn hieronder een aantal hoogtepunten opgenomen.

VMsafe Beveiliging

Security is vandaag de dag een steeds belangrijker onderdeel van de IT infrastructuur. Huidige bedreigingen bestaan uit virussen, wormen, trojan horses, rootkits, hackers, enz. Deze worden momenteel veelal tegengehouden met behulp van firewalls en virusscanners.

Huidige security systemen bestaan uit firewalls, virus scanners, rootkits-checkers, intrusion prevention systemen, enz. Deze services draaien zelf ook op servers en systemen die gevoelig zijn voor bedreigingen. Zo geeft op een geïnfecteerde server vaak de virusscanner een onbetrouwbaar resultaat omdat deze beïnvloed kan zijn door het virus. Een rootkit-checker kan zelfs om de tuin geleid worden door de rootkit. De services en bedreigingen draaien namelijk in hetzelfde geheugengebied van de server.

VMsafeHet grote voordeel van VMsafe is dat VMsafe de verschillende componenten van een virtuele server kan monitoren zonder dat de virtuele server hier besef van heeft. Zo kan VMsafe het geheugen bekijken of er schadelijke code in zit, de CPU monitoren of er geen schadelijke instructies worden uitgevoerd en de netwerkkaart monitoren welk verkeer de virtuele server in gaat. Dit zonder dat schadelijke code dit proces kan beïnvloeden. Een vergelijkbare oplossing met fysieke servers is technisch onmogelijk.

VMsafe is overigens geen oplossing opzich, maar een API voor bedrijven die inmiddels jarenlange ervaring hebben met beveiliging.

 

VMware Site Recovery Manager (SRM)

Veel van onze klanten beschikken over meerdere serverruimtes om tijdens een disaster zoals een ongeval, brand overstroming over te kunnen schakelen naar de andere ruimte. Hierdoor is het mogelijk om in een zo kort mogelijke tijd de IT voorzieningen weer beschikbaar te krijgen. Het probleem dat om de hoek komt kijken bij een disaster is dat er vaak veel handelingen handmatig uitgevoerd moeten worden. Het is daarom van belang dat er een goed en getest uitwijkplan beschikbaar is.

Nu wordt dit met behulp van virtualisatie technieken al een stuk eenvoudiger, maar toch dienen nog tal van acties uitgevoerd te worden. Denk hierbij aan het verbreken van de mirror bij gemirrorde storage, het actief maken van de mirror, het registreren van de virtuele servers, eventueel aanpassen van IP en dns-records om in een ander subnet te functioneren, enzovoort.

 Site Recovery Manager automatiseert al deze stappen waardoor er een zogenaamd "Red button" scenario ontstaat. Bij een druk op de "rode" knop wordt een volledige fail-over gedaan naar de recovery-site. Wat hieraan vooral bijzonder maakt, is dat SRM communiceert met het storage systeem om te zorgen dat het storage-systeem op de recovery-site gebruikt kan worden. Tevens wordt binnen SRM een compleet disaster recovery plan opgesteld dat kan worden meegenomen in het uitwijkplan. Er wordt ook de mogelijkheid geboden om het plan te testen. SRM zal dan alle stappen doorlopen zonder dat de productie verstoord wordt.

Visolity heeft de kans gehad om met een bèta-versie van dit product te experimenteren. Wilt u meer informatie en advies over de goede inzet van SRM, neem dan contact met ons op.


VMware Stage Manager

Veel van onze klanten doorlopen het zogenaamde OTAP model om servers van ontwikkeling, test, acceptatie in productie te krijgen. Veelal wordt hiervoor een aparte mappenstructuur en resource pools gebruikt binnen VirtualCenter om te voorkomen dat de productie wordt verstoord.

 

OTAP

 

De transitie tussen deze verschillende "OTAP-stages" kan aardig wat handmatige stappen vereisen, zeker bij services die uit meerdere servers bestaan, zoals een frontend-, applicatie-, batch- en database-servers. Ook bij toepassen van updates kan het tijdrovend zijn om deze fasen te doorlopen. Daarnaast nemen deze verschillende stages veel schijfruimte in beslag.

VMware Stage Manager probeert een oplossing te bieden voor deze problemen. Zo kan VMware Stage Manager eenvoudiger de transitie maken tussen deze stages, bijvoorbeeld van acceptatie naar productie, maar ook van productie terug naar test voor een update. Deze stages nemen minder schijfruimte in beslag door de toepassing van Linked Clones, een technologie die momenteel ook te vinden is in Lab Manager, die zorgt dat alleen de wijzigingen van de virtuele server worden opgeslagen. De test-servers en productie-servers hoeven niet van hostnaam/ip te wijzigen, door het gebruik van Network Fencing, opnieuw een technologie uit Lab Manager dat werkt met behulp van NAT/firewall.

Voor bedrijven die momenteel veel tijd kwijt zijn of moeite hebben om test/productie omgevingen te beheren en gelijk te houden, wordt VMware Stage Manager interessant.